Basın dünyasından üzüntüyle gördüğümüz haber Sezai Karakoç'un vefat ettiği haberi. Akşam haber servisinin son dakika bülteninde Sezai Karakoç için vefat duyurusu sevenlerini üzdü.
Sezai Karakoç vefat etti. |
Edebiyat dünyamızın fikir adamları arasında nadide bir yere sahip olan Sezai Karakoç 88 yaşında bu dünyadan göçtü. Sezai Karakoç yakınlarına sabırlar diler sevenlerinin başı sağolsun dualarımızı bu akşam Sezai Karakoç'u anarak yaad ediyoruz.
Sezai Karakoç Türkiye'de yetişen siyasetçi, şair, düşünür ve fikir adamıydı. ilk yazısı 1950 yılında yayınlanmıştır. İlk yazdığı gazete istanbul gazetesinde günlük FARKLAR başlığı adı altında yayınlanmıştır. Milli Gazete içinde yazılar yazdı.Tüm edebiyat ve düşünce hayatını “diriliş nesli” dediği yeni bir gençliğin yetişmesine adayan Sezai Karakoç’ta diriliş düşüncesi, bir odak noktasıdır. Sezai Karakoç’un Tunus ve Cezayir’deki bağımsızlık savaşlarını konu alan, “Bir Milletin Basübadelmevti” başlıklı bir yazısı vardır. Şiir sanatı adında dergisi yayınlanmıştır. Yazdığı islam başlıklı kitap yüzünden cezaevi günleri gören Karakoç zor günler geçirmiştir. Mona Roza şiiri büyük ilgi görmüştür.
Sezai KARAKOÇ Hakkındaki yorumlar;
“Bir anlamda İkinci Yeninin babası sayılan ve Sıkı Şairlerden ya da Sivil Şairlerden Sezai Karakoç...” (Ece Ayhan)
“Köpük şiiri dergilerde parça parça yayımlanırken bile birçok şairin ilgisini çekmiş, yılın en iyi şiirlerinden biri olarak övülmüştü.” (Memet Fuat)
“Ruhun Dirilişi beni en çok etkileyen kitaptır. Yirmi ciltlik peygamberler tarihine gerek yok; Yitik Cennet var ya.” (İsmet Özel)
“Hızırla Kırk Saat’e destan ağırlığı taşıyan, insana bu baskıyı yapan bir roman diyeceğim gelir. Asırların amacı olarak biriken bir medeniyetin iç romanı. Fakat bir yerde de çabuk bir deyişle, bir açıklamayı da mümkün kılacağı için, bir opera.” (Cahit Zarifoğlu)
“Bir Sezai Karakoç vardır Sayın Cumhurbaşkanım. (…) Kendi hâlinde alçakgönüllü bir insandır; ama alelâde bir insan değildir. Milletlerin tarihinde ancak beş yüz yılda, bin yılda bir tesadüf edilen ve bu mesut tesadüfle o milletlerin kültür ve sosyal hayatlarında büyük değişikliklere sebep olan bir sanat ve fikir adamıdır o. Bizim sanat ve düşünce hayatımızda Mevlâna ve Yunus’tan beri eşine benzerine rastlayamadığımız bir şair, bir mütefekkirdir.” (Ömer Öztürkmen)
“Sezai Karakoç, bizim daha önce bahsettiğimiz şiirlerinden sonra, hem ifade tarzını geliştirdi, hem de kendisine has derin, büyük, insicamlı, geleceği olan bir dünya kurdu. Onun, propaganda dolayısıyla adları çok duyulan ve haksız bir şöhrete ulaştırılan şairlerden daha üstün bir değere sahip olduğu muhakkak. İlerde, zaman şiir ağaçlarını silkeleyince, dikkatli araştırıcıların Sezai Karakoç üzerinde duracaklarını sanıyorum.” (Mehmet Kaplan)
“İlhan Berk’in, nesre çevrilemeyecek anlam aradığı yeni şiir kavramına, yine Pazar Postası’nda çıkmış, sözgelişi, şiirimizi götürücülerden Karakoç’un Balkon’u girer mi? Ölçülü, içten, efendice bir şiir olan Balkon’u gerek şiir, gerek nesir yönünden kim anlamsız bulabilir?” (Attilâ İlhan)
Sezai Karakoç Düşünce Yayınları:
DÜŞÜNCE: İslâm’ın Dirilişi (1967), İslâm Toplumunun Ekonomik Strüktürü (1967), Dirilişin Çevresinde (1967), Yazılar (1967), İslâm (1967), Kıyamet Aşısı (1968), Mağara ve Işık (1969), Allah’a İnanma ve İnsanlık (1970), Ölümden Sonra Kalkış (1970), Ruhun Dirilişi (1974), Çağ ve İlham I (1974), Yitik Cennet (1976), İnsanlığın Dirilişi (1976), Diriliş Neslinin Âmentüsü (1976), Çağ ve İlham II (1977), Gündönümü (1977), Çağ ve İlham III (1980), Makamda (1980), Diriliş Muştusu (1980), Çağ ve İlham IV (1986), Düşünceler I (1986), Fizik Ötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi I (1995), Fizik Ötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi II (1995), Fizik Ötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi III (1995), Yapı Taşları ve Kaderimizin Çağrısı I (1996), Yapı Taşları ve Kaderimizin Çağrısı II (1996), Unutuş ve Hatırlayış (1996), Varolma Savaşı (1997), Düşünceler II (Kurumlar) (1997), Samanyolunda Ziyafet (2004).
SEZAİ KARAKOÇ Sevenlerinin başısağolsun.
Seven sevdiğine kavuştu...
YanıtlaSilAllah rahmet eğlesin sevenlerinin başı sağolsun.
Rahmetle anıyorum güzel ülkemizin Kalender insanı...
YanıtlaSilAh bu şiirler yetim kaldı...
YanıtlaSilDüşüncesiyle şiiri, şiiri ile hayatı hakikatin arayıcısı oldu her zaman. Asil bir hayatın abidesiydi. Diriliş yolunu şiir gibi yürüdü. Bu yoldan alıkoyacak hiçbir şeye yüz vermedi.
YanıtlaSilAsil yollarda yürüyen dizelerin ve cümlelerin sahibiydi.
Her anlamda hakikiydi.
#SezaiKarakoç
üstad Sezai Karakoç Ey Sevgili şiirini @RTErdogan
YanıtlaSilokuduğunu dinlediğimde cigerim düşüyordu resmen. Nasıl yazdı, Ne yürekten okudu bu ne duyguyükü... Allah Allah
#SezaiKarakoç #anılar
Https://www.twitter.com/sizofersin